pondělí 23. června 2014

3. týden v Bahrainu

Dny pomalu ubíhají a to doslova. Mám pocit, že jsem tu už aspoň dva měsíce a jsou to teprve dva týdny. Začali jsme s intenzivní dvouměsíční přípravou.
Byly jsme rozděleni do dvou skupin, jelikož nás bylo moc. První skupina mám safety, což je opravdu nejtěžší, nejvyčerpávající část kurzu a trvá myslím tři týdny. Všechno je potřeba vědět zpaměti, slovo od slova. Ještě ani přesně nevím, co všechno se tam učí, jelikož jsem ve druhé skupině, která začala servisem, což je proti safety pohodička řekla bych. Ale i přesto to není vůbec sranda. Musíme se učit všechno o kuchyňce v letadle a věřte mi, že s domácí kuchyní to nemá moc společného :) Učíme se milion postupů servírování, při krátkých letech je to jinak, při nočních letech je to jinak, při dlouhých letech přes den je to jinak, kuchyňka a všechny postupy s ní spojené jsou v A320 jiné a v A330 jsou zase jiné
atd atd.... No mám z toho celkem mega guláš. A nejhorší je, že vás učí určité postupy, jak by se to mělo dělat, ale pak vám stejně řeknou, že v reálu se to stejně dělá jinak :D To fakt miluju. Součástí této části kurzu je taky jak jednat s problémovým pasažérem, jaké vhodné fráze používat, jaké slova naopak nepoužívat, jak pracovat v týmu a další různé zajímavé věci. Když jsme ve třídě a probíráme teorii, často hrajeme nějaké hry což dělá výuku zajímavější. Po obědě se přesuneme do simulátoru, kde si zkoušíme praktické věci. Každý den dostaneme domácí úkol, který nám zabere cca 2 hodinky. Holky ze skupiny co mají safety, dělají úkoly i 4 hodiny. Takže se na safety moc těším :D Každý den píšeme z domácích úkolů testy. Ty jsou celkem lehké. A na konci každé sekce nás čeká zkouška jak písemná, tak praktická, kde už nebude na výběr a,b,c.

Taky jsme navštívili catering, kde se připravuje absolutně všechno od jídla počínaje po sluchátka v letadle konče. Ten areál byl tak obrovský, že bych řekla, že Gulf Air tam zaměstnává minimálně polovinu Bahrainu. Jsou tam nastavené velmi přísně jak hygienické, tak distribuční pravidla a všechno tam opravdu šlape. 







O víkendu jsme jeli na lodi na "potápějící se ostrov" Jerada se to píše myslím. Je to asi 40 minut rychlé jízdy od přístavu. Prostě letíte po moři jako blázni na člunu, máte pocit, že jste na širém moři strašně daleko od mělčiny a najednou vidíte spoustu loděk kotvících uprostřed širého moře a lidé se tam prochází po kolena ve vodě :) dopoledne je tam dokonce vidět i písek a můžete ležet jako na pláží a čím víc je hodin, tím se ostrov potápí víc a víc a najednou máte vodu po pas a ostrov už vidět nejde. Fotky a video mám na svém facebooku, odkaz posílám jako vždy na konci tohoto článku. Pro ty kteří by mi chtěli náhodou závidět, tak je uklidním. Tento ostrov uprostřed moře, kde se bez lodě a dobrých lidí nedostanete a ještě kromě jedné pláže se tu nedá koupat nikde (když nepočítám bazén). Ale jinak ano, Bahrain je ostrov :D


                         
Jo a abych nezapoměla! Dostaly jsme uniformy!!!! :) Už mi chybí jenom kabátek, ten mi musí ještě upravit, ale zde je aspoň malá ochutnávka a zbytek fotek i videí najdete na FB





V sobotu nebo v neděli nám všem nemuslimům začne nejtěžší měsíc tady. Ramadán. Je to období, kdy muslimové nesmí na veřejnosti jíst, pít ani vodu natož alkohol, nesmíte na veřejnosti ani žvýkat, kouřit, musíme chodit "zahalené" (zakryté ramena a kolena). Zákaz platí vždy od východu slunce do západu. O západu slunce a tedy o povolení se napít či najíst nás tu bude informovat výbuch z kaňonu či co. Naše kantýna ve škole bude zavřená a musíme si tedy chystat jídlo z domu. Musíme být však opatrní a mít ho dobře schované. Neexistuje, abysme měli ve třídě a jinde na veřejnosti jídlo či láhev s pitím byť jenom na stole. Ve škole nám zřídí specíální místnost, kam se budeme moci chodit napít či najíst. Musíme si opravdu dávat pozor. Je to nebezpečné, protože když bychom šly po ulici, zapomněly se a napily se vody (což je pro nás ve 40-ti stupních normální, že :D ) a byly bychom přistiženy a nahlášeny, tak v tom nejhorším případě nás zavřou až do konce Ramadánu a vyhodí z práce. Ano tak to tu holt chodí. Žádná sranda. A pokud se ptáte, jestli to všichni muslimové opravdu tak striktně dodržují a opravdu se ani za celý den nenapijí, tak oficiálně to skutečně dodržují. Neoficiálně... to už je věc druhá, ale nerada bych to tu rozebírala do podrobností :) Tak uvidíme, jak to tu bude probíhat v reálu. Dám vědět :)

10 komentářů:

  1. A jak to máš s angličtinou? Rozumíš dobře?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, rozumnět není problém. Troufnu si říct, že rozumím většinu, ale samozřejmě není v mých silách zatím pobrat úplně všechno. Nejvíc mě baví, jak se někdo zeptá jestli jsme vše rozuměli a jestli máme nějaké dotazy... všichni kývou, že vše je ok a pak když to rozebíráme, tak zjistíme, že podstatu toho výkladu jsme pochopili všichni, ale co se týče detailů, tak ty už má každý vyložené po svém :D
    BOhužel co se týká mluvení, tam je to ještě dle mého názoru slabé. Jsou tu kočky, které mluví úplně plynule a já se před nimi stydím za to svoje koktání a strašnou gramatiku. Ale řekla bych, že se to pomalu zlepšuje a doufám, že to bude čím dál lepší a že se brzo otrkám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) Tvoj blog je úžasný, čítala som ho od začiatku do konca, pretože taktiež chcem byť letuškou, už nejaký ten rok, len som sa stále neodvážila ísť na výberové konanie, nie som si ešte istá v mojej angličtine..no a chcela by som sa začať učiť nový jazyk, nemčina ma úprimne moc neláka, tak som sa chcela s tebou poradiť, aký by si odporúčala ? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, v první řadě ti doporučím, abys zbytečně nečekala!!! moje angličtina byla opravdu průměrná, řekla bych že možná i horší jak průměr. Pokud umíš AJ na úrovni maturity, tak to je naprosto dostačující. Na tom výběrku toho stejně moc v AJ neřekneš. Jsou to spíš skupinové úkoly a žádnou složitou angličtinu tam nepoužiješ, takže neváhej a běž na jakýkoliv konkurz. Nemusí tě přijmout hned na první. Třeba tě přijmou až na potřetí jako mě at o je horizont například půl roku - rok (konkurzy jsou vypisovány nepravidelně, může jich být několik do měsíce a může být taky jenom jeden za půl roku)
    co se týká dalšího jazyka, tak pokud chceš zkusit jakoukoliv aerolinku v middle east, tak opravdu stačí jen AJ, ale druhý jazyk je výhodou. Takže nejlepší je se učit arabsky :D což je asi ale nereálné pro většinu z nás, takže si myslím, že v dnešní době není špatná například ruština. Je lehká a zase jde do kurzu. Pak je hodně žádaná franina, ale ta je prej dost těžká.
    Ještě bych ráda řekla, že druhý jazyk neznamená větší šance na úspěch u konkurzu. Po pravdě co já jsem byla na konkurzech, tak na CV se dívali až ve final interviu, takže až v posledním kole. Což znamená, že ti to může pomoci, ale až když projdeš téměř všemi koly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďakujem pekne za odpoveď a za povzbudenie...Len to je to, že teraz ešte nemôžem isť, musím si dokončiť bakalára, lebo rodičia by sa hnevali ale to je otázka už len jedného roka :) ale potom budem určite skúšať....Ďakujem aj za tvoje rady ohľadom druhých jazykov, chcem sa naučiť ešte jeden tak či tak....rozmýšlala som nad arabčinou, aj som začala ale je fakt ťažká...Teraz skôr uvažujem nad niečim lahším ako je španielčina, či myslíš, že je zbytočné ? už asi skôr ta ruština, lenže to je podobné ako nemčina..Proste sa mi tie jazyky nepáčia...ale zas treba si uvedomiť, že to neni o páčení/ nepáčení ale o využití :) A ešte raz ďakujem

      Vymazat
    2. Není vůbec na škodu začít zkoušet konkurzy klidně už zhruba půl roku před ukončením studia, protože než budeš moci odcestovat a vyřídí se všechny potřebné dokumenty, tak to stejně trvá minimálně 2-3 měsíce, i déle. Co se týká jazyků, tak určitě je to super výhoda umět další jazyk do života a určitě to využiješ mnohokrát. Ale co se týká letušky v middle east, angličtina je naprosto dostačující a nepotřebuješ další jazyk. :)

      Vymazat
  5. No já byla na výběrovém řízení u Emirates v únoru a myslela jsem si jak jsem na komunikativní úrovni s angličtinou :D a teda zjistila jsem že min.na rok do zahraničí než se ucházet o pozici letušy ....opravdu konkurence byla na vysoké úrovni, všechny holky mluvily jako rodilé mluvčí.
    Fránina není vůbec těžká :-) Učila jsem se ji půl roku ve Švýcarsku v jazykové škole a rozumím a mluvím s přehledem. Takže francouzštinu určitě doporučuju.

    Paola

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Paolo, Emirates jsou absolutní TOP a tam opravdu vyžadují dokonalou angličtinu, takže tam jsem si netroufla i když Emirates je sen asi každé letušky. Věděla jsem prostě, že na to nemám, ale ostatní aerolinky nejsou tak striktni, stačí jim, že umíš komunikovat, reagovat a že rozumíš.
    Co se týče jazyků, pro každého je jednoduché něco jiného. Já jsem se nikdy francoužštinu neučila, jen jsem reprodukovala informace od lidí, kteří se jí učili a říkali mi, že byla těžká. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc často na ten blog nepřispíváš :(

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to, že nad tvým blogem asi strávím dnešní večer. Je to fakt zajímavé čtení, protože o karéře letušky taky přemýšlím. Co se týče ramadánu, tak jse byla pracovně na Djerbě a před ramanádem, nám taky řekli, že nemáme jíst a pít před ostatníma a tak. No místo toho zamnou každej lezl jestli bych mu nemohla potají přinést nějaké jídlo nebo cigarety, ale at to nikomu neříkám..:D wtf.. ramadán hadra.. fakt žejo.

    OdpovědětVymazat